fredag 26. februar 2010

Stålsikling - erfaring på kaldføre - og bergning av festesone

Helgens konkurranser i Harstad gav etpar nye erfaringer. Det var skikkelig kaldt- nokka som
i utgangspunktet er ideelt Kuzmin-/ Stålskiklingsføre. Det var kaldt (-15) og trått føre og det hadde jeg tatt høyde for. Skøyteskiene til lørdagens sprint blei preppa på samme måte som til KM i Nordreisa (kaldt føre)og der hadde Lisa (13) gode ski og en glimrende dag i sporet.

Preppingen lørdag var da: Først stålsikling (Cold), så Kuzmin Drum, og til slutt børsting m/Red Creek kombibørste (hestehår/nylon). Ikke bruk av strukturjern på dette føret!

Lisa følte at ho ikke glei like godt som andre og de hadde og testa det, ho og ei venninne. Så ja, ho glei nok ikke like bra. Fikk og høre det fra andre at de haddde bytta ut stålsiklingen med grønn glider på dette føret.

Så da begynte jeg å lure litt. Er det metoden - stålsikling - som har begrensede bruksområder/føre, eller har eg gjort nokka anna feil?. Etter å ha filosofert rundt dette ei stund, så gjorde eg en liten "analyse": Skiene blei brukt i renn forrige helg også, der la jeg struktur med Red Creek - jern for nullføre. Jeg kunne tydelig se at denne strukturen var godt synlig i solen selv om eg hadde refrasha med litt lett Kuzmin stålsikling og Drum- behandling. Eg konkluderte da med at det var for mye struktur igjen i sålen- og når det er kaldt føre gjelder det å ha lite/ fin-fin struktur i sålen.

Tok da en helt ny, skarp side på siklen (cold) og fikk sikla bordt tidligere/gjennværende struktur i skia. Så tok eg kun å børsta godt med rotorbørsten/Red Creek kombibørsten. Etter det rubba eg opp festesone og la etpar tynne lag med VF 40 (-4/-12).

Behandla skøyteskiene på samme måte (sikle bordt struktur og så kun børsting etter siklinga).

BEREGNING AV FESTESONEN: I tillegg har eg kortet ned festesone i skiene hennes med kansje 5-6 cm fra opprinnelig. Dette etter å ha lest et innspill fra en kjent landslagsløper/ (fikk lese en e-post hos en kompis) der han sier man skal bruke melkekartong for å beregne festesone. Eg har bestandig brukt vanlig, tynt kopi-papir. Med melkekartong, som er betydelig tjukkere, vil jo da naturlig gi en kortere festesone. Og for lang festesone vil jo og gå ut over glien. Ps: Målte festesonen med å stå med jevnt trykk på begge skiene på parketten.

På søndagens jakstart/duathlon var både glid og feste glimrende, og Lisa glei ca ei drøy skilengde lengere en venninna nå på klassisk-skiene, selv om føret var det samme (kaldt!!!). Så da kom godfølelsen og motivasjonen og trua tilbake. Lisa peisa på, låg i tet ut startsletta på fellesstarten, leverte et kjempeløp søndag og fikk en fin-fin 3.plass og gav ALT:

Konklusjon (se under videoen):Konklusjon: Ha lite/ingen struktur på kaldt føre, kun stålsikling + børsting, enkelt og greit (NB: børstinga er viktig!!!). Mål festesonen med melkekartong. Har testa dette selv også, på helt nye ski. Korta ned festesonen med 10-11cm fra opprinnelig målt med vanlig kopipapir. Hadde spikerfeste og kanonglid på mine nye Peltonen klassisk-ski!

4 kommentarer:

 1. Interessant dette her!! Har lest meg opp på stålsikling og Kuzmin-metoden og har bestemt meg for å prøve det ut. Kan du si meg helt kort hva jeg minimum trenger kjøpe som en "startkit"? Har jeg forstått deg rett når du sier at dine erfaringer tilsier at man ikke legger struktur på kaldt føre? Hva er i såfall definisjonen på kald? Kaldere enn 10 minus, eller 5-6 minus?

  SvarSlett
 2. Hei, Knut. Beklager seint svar (har vært mye skigåing i det siste)- og Velkommen i "klubben". Jeg anbefaler følgende utstyr:
  - Sikle: enten universal, men anbefaler Settet med 3stk(Cold/Universal/Pluss) hvis du først skal ta overgangen
  - Rotorbørste: Du må ha tilgang til en drill, et rotorbørste-håndtak og en børste. Jeg bruker Red Creek 140mm håndtak og Red Creek Combi børste nr 167 (se www.redcreek.se ). Ps: Børstingen er veldig,vedlig viktig for sluttresultatet-altså glien.

  Og egentlig holder dette som et meget godt standardverktøy (stålsikler + rotorbørste).

  Du kan supplere med noen rilleverktøy, selv har jeg Rille No 034, 035 og 037. I det senere har jeg egentlig gått mere bordt fra rilling/struktur og bruker stort sett kun siklen + børsting.

  Og ja, min erfaring er at ved kaldt føre så er det viktig å lite/fin-fin struktur a la det du får med å bruke Cold-siklen, og at man skiler bordt event tidligere struktur. Og min erfaring de siste ukene, med div glitester på min datters ski ift venninna sine ultraglidede ski, er at man egentlig ikke ser ut til å trenge struktur når det er tørrsnø-føre, altså fra -1 og kaldere. Vi gikk f.eks i dag med kun stålsikla+børsta ski i ca 0/-1 og tørr snø og glei minst like godt som andre med glida ski.

  Er det høy luftfuktighet og/eller fuktighet/sug i snøen blir stuktur mere avgjørende. Bruker da No 034 (juletre) i kombinasjon med No 037 (2mm rett).

  Dette med struktur/ikke struktur er og litt en personlig erfaringssak og kan nok variere fra gang til gang avhengig av mange variabler. Her må man tilate seg å teste litt og erfare.

  Jeg brukte i går (fredag) ca 15min på å klargjøre 5 par ski for dagens konkurranse, mens jeg har andre som her brukt "halve natta" på å preppe ungene sine ski. Jeg blir ikke å begynne med "gammelmåten" i ale fall, om jeg ikke opplever at jentene eller jeg har generelt dårligere glid en andre, og så langt er det ingen erfarinegr som tyder på det. Og altså vanvittig mye enklere og mindre rissiko for å gjøre feil (velge feil glider, ha for varmt smørejern og ødelegge sålen, osv...). Det er bare å "peise på", du kommer ikke til å se deg tilbake, tror jeg. Lykke til,

  SvarSlett
 3. Hei

  Jeg leser alt om Kuzmin med stor interesse. Som superfersk amatør (bare gått på ski i et par år) så virker Kuzmin metoden svært forlokkende.
  I år gikk jeg Marcialonga på Kuzmin-siklede ski og et begrenset festeområde med tørrvoks (!). Hadde kjempebra ski hele turen.

  Nå leser jeg litt foskjellige erfaringer spesielt fra Birken. Noen opplever mye dårligere glid en forventet.

  I det siste har jeg opplevd at skiene virker tregere etter hvert.. Det kan skyldes at festefeltet smøres utover, skiene fanger opp smuss etc, men det rare er at det skjer i kaldvær med blå-extra voks under midten.

  Jeg har kun original sikkel, og har ikke lagt noe form for riller. Jeg børster ce 20-30 drag per glid sone med Swix nylon/kobber børste.

  Det med å sjekke festesonen er sikkert svært viktig, men det som er litt rart er at det ikke virket så kritisk i fjor da jeg la LF voks i glidefeltene.

  Noen ideer ?

  SvarSlett
 4. Hei, jeg skal prøve ut sikling og se om det er noe for meg. Jeg har to gutter som går aktivt, og har fått tak i noen billige karbonski på finn.no, som jeg har tenkt å teste ut. Har gått til innkjøp av pakken med tre sikler :-) Har tenkt å prøve begge deler en periode fremover, og la guttene selv velge ski før konkurranser. Håpet er at siklingen sammen med eksempelvis TOKO sin spray gjør susen.
  Hilsen Ron

  SvarSlett