søndag 19. desember 2010

4 par ski - 20min


Preppet & klar, 4 par skøyteski. start 20:22 ferdig 20:42. Kuzmin cold, rotorbørste og 3 drag m Red Creek no.055, combi steel/nylon. Ingen struktur for øvrig. Enkelt og kjapt, så får vi se om det funker tilsvarende i løypa søndag...

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Har nå lest en god del om Kuzmin metoden, både på diverse forum og på Kuzmins hjemmeside. Veldig interessant å lese om dine erfaringer.

  I helga fikk jeg min Kuzmin universal og Red Creek roto Stål Racing. Søndag gikk jeg i gang med sikling av mine Salomon skate par (treningski). Selve siklingen var rimleig grei å få til. Slet noe med at det ble bølger til og begynne med, men dette bedret seg etterhvert.(tror jeg)
  Etter sikling kjørte jeg lett over med roto børsten, men oppdaget at sålen virket flekket (mer svart polert enkelte plasser). Valgte da å sikle over en gang til men resultatet etter behandling med roto børsten var det samme. (veldig lett behandling). Etterpå polerte/børstet jeg med nylon og hvit fibertex. Sålen så da noe bedre ut og jeg antar det rett og slett er sålen som ikke er av topp kvalitet?! Fikk testet skiene i går, men pga det kalde føret (-12) og veldig hardt/polert underlag, var det vanskelig å gjøre seg opp en klar mening om gli. Men, en ting er sikkert, skiene var absolutt ikke værre en forrige gang med vanlig LF cold glider og samme underlag/temp.

  Skal gjøre en ny test nå som tempraturen er noe mildere, og sikkert passer bedre for universal siklingen. Det vil neppe bli noen "rettferdig" test igjen før det kommer mer nysnø og nypreppede spor.
  Kanskje du har noen tips ang siklingen. Jeg synes sålen fikk noen bølger når jeg studerer de opp mot lyset, antagelig pga varierende trykk under sikling. Nybegynner feil? Vel uansett, jeg har absolutt tro på dette og vil også prøve mine klassiske med samme metode.
  Send meg gjerne en mail til: bjokri1@gmail.com hvis du har noen "gratis" tips. Vil også legge til at jeg er en ordinær mosjonist men liker god gli :-). Bor for øvrig i Tromsø.

  Hilsen Bjørn

  SvarSlett
 2. Hei
  Jeg er i full gang med kuzmin på andre sesongen, og strålende fornøyd sålangt. Sendte deg noen spm for noen uker siden ift børsting, og da sa du at Kuzmin (himself) anbefalte børsting med red creek nr 143, og at du hadde bestilt denne.
  Har du rukket å gjøre noen erfaringer med denne i forhold til kombibørsten du har pleid å bruke?
  Min kuzmin-erfaring er at dess blankere jeg klarer å polere sålen, dess bedre glid får jeg (logisk nok..). Og glid er gull!:) Rotorbørste (lånt en kombi) forbedret gliden merkbart, så nå er jeg spent på om denne "ultrafine stålbørsten" forbedrer ytterligere.

  Mvh Vegard

  SvarSlett
 3. Hei, flotte sider du har! De har ofte dukket opp når jeg har søkt etter nytt stoff om Kuzminsikling på nett. Artig å følge med på deg/dere. Selv er jeg på andre året med bruk av Kuzminsikling. Til "bjokri1" kan jeg nevne at jeg har hatt samme problemet med bølger i belegget. Dette er en tilvenningssak tror jeg. De siste skia jeg sikla ble helt fine. Tipset er å ikke bruke for mye kraft til å begynne med, samt å ha en god vinkel på sikkelen (20-30 grader). Når skaden allerede har skjedd kan du i følge Kuzmin himself ta et fint pussepapir (grovhet 100)og legge det rundt en kloss hvorpå du sliper fram og tilbake over hele sonen der hvor bølgene er. Jeg prøvde dette og det funka helt fint! Ble litt bekymra underveis for at jeg tok mye av belegget men det er mye å gå på! Etter å ha pussa ned til du ser at bølgene er borte fjerner du småpartikler med skirens/fiberlene og sikler deretter skia på nytt.

  Mine erfaringer så langt er at stålsikling fungerer veldig bra på forskjellig føre under null grader med unntak av når det er nysnø. Spesielt bra på kaldt føre under 10 minus. Ser egentlig ikke så stor forskjell på Kuzmin Cold, Original og Plus (gir omtrent samme struktur etter hva jeg kan se). Bruker grå fibertex etter sikling. Først et par drag motveis, så en 10-12 drag med gliretningen. Har mer trua på at dette fjerner små hår i sålen framfor stålbørste (rotor eller ikke). (Ser for meg at hvis man tar i for mye med stålbørsten så harver man opp flere hår...) Til slutt polerer jeg med hvit fibertex eller nylon rotorbørste.

  Ved nysnø (-2 til - 10) har jeg trua på at det hjelper med et lag glider selv om dette i følge Kuzmin er "smør på flesk"...

  Bjørn S - Selv aktiv mosjonist, med en aktiv konkurranseløper i 12-års klassen

  SvarSlett
 4. Flott at flere har fått øynene opp for dette!Ja, det med bølger i belegget er nok kanskje nybegynner feil. Som du sier Bjørn S kan man slipe dette plant igjen med sandpapir, noe jeg også har gjort. Plagdes litt med at jeg ikke fikk frem helt svart frisk såle etter påfølgende sikling. Det oppsto en del gråere felt, spesielt langs kanten der jeg hadde slipt.

  I dag var det -1 og nypreppede løyper etter nysnøen de siste par dager. Kjempe fine forhold. Siden jeg hadde litt problem med å få vekk de gråe feltene, la jeg på LF for dagens temperatur. Tenkte det ikke kunne skade, siden sålen var nysiklet. Etter dette, siklet jeg av grundig og børstet med roto spesial stål for å få av mest mulig glider. Børstet lett med nylon, polerte med hvit fibertex og la på 0,5 traktorriller. Hadde kjempeglid under hele turen (ca 2 mil) og gled like godt og bedre som de rundt meg.

  Tror også at sålen kan være av varierende kvalitet, som kan medvirke til at den er vanskelig å sikle og at det oppstår et skjoldet resultat etter børsting. Mine gamle skate ski som bare henger under taket, ga jeg en test med siklingen. Det var adskillig enklere å få et plant og meget bra resultat. Så min erfaring så langt er at sålen i seg kan være av varierende kvalitet og ikke alltid gir det forventede visuelle resultat med Kuzmin. Mer erfaring kommer...

  SvarSlett
 5. Hei, folkens. Takk for flotte kommentarer og deling av erfaringer. DET drar vi alle nytte av, så keep it coming! Har ikke fått Ultrafin Stål (No.143)-børsten enda, men kjører samme opplegg: 2-4 drag med stålsiklen før konkuranser, så rotorbørste (kombi m/ hard + nylon) for å få blank, polert såle, samt at jeg i år har avsluttet med 2-4 drag med en kombi-håndbørste (nylon + stål) fra Red Creek (no. 055). I år/denne sesongen har jeg som en liten test/ny variabel konsekvent holdt meg unna rillejernene, og det har gått glimrende, men det har stort sett vært greit med kuldegrader og tørrsnø, så det spiller jo også inn. Når/hvis det blir fukt i snøen tror jeg nok rillejern blir nyttig. Så langt denne sesongen har vi alle hatt glimrende ski (prepper 9 par ski for 5 løpere, inkl. fruen sine ski). Vi høres nærmere.

  SvarSlett