fredag 28. januar 2011

Stålsikling ødelegger IKKE sålen!

 Dette er et vanlig spørsmål/skepsis: ødelegger man ikke sålen? Blir det ikke fritt for såle etter hvert?


SVAR: Nei, det blir ikke fritt for såle! Første gang man stålsikler skiene tar man bordt ca 0,0384mm av sålen (15 min sikling) i følge Leonid Kuzmin. Refreshing av sålen (2min) tar bordt ca 0,001mm av sålen (plastbelegget), så det er IKKE noe å bekymre seg for! 


Oppfinneren selv, Kuzmin, har selv ski som han har ståsiklet annen hver uke siden 1999 og har fortsatt godt med såle igjen. Og steinsliping av ski, som mange får gjort for å fornye sålen, tar mere bordt av selve sålen en stålsiklingen. 


Selv bruker jeg ikke å stålsikle skiene så mye som i 2 min når jeg refresser/prepper før konkurranser. Jeg tar 2-5 drag/smådrag for refreshing + "avretting" og så er det børstinga som virkelig gjør utslaget. I mange tilfeller når vi skal på trening så tar jeg bare å drar over med rotorbørsten litt kjapt uten å bruke sikla, ekstremt enkelt og raskt. Og glidtester denne sesongen her i Harstad, både på trening og i konkurranser, viser at f.eks Lisa har like god eller bedre glid en de raskeste i sin klasse (J14), så stålsiklinga funker! Men det er mange skeptikere som ikke tror på dette, traff senest en i går på treninga til Lisa....Ps: Se også fin bildedserie HER (ekstern link).

1 kommentar:

  1. Har gått flere turrenn de siste tre sesonger på stålsiklet. Noen ganger med glider i tillegg, men også uten. Det ser ut som om stålsikling gir jevnt over bedre glid, og aldri direkte dårlige ski. Det kan være litt vanskelig å få sålen skikkelig plan i første forsøk, men øvelse gjør mester. Har slitt ut en Kuzminsikling og begynt på nummer to.

    SvarSlett