torsdag 29. november 2012

Komme i gang - 1 eller 3pk sikler?

Når man skal kome i gang med stålsikling- holder det å kjøpe en sikle, Universal-siklen, eller skal man kjøpe sett med tre sikler (Universal, Plus og Cold)? Min anbefaling er klar:
Kjøpt settet med tre sikler! Om du har vurdert å benytte stålsikling metoden 100% gjennomgående eller om du bare skal teste litt, så anbefaler jeg å kjøpe alle tre siklene. Jeg startet selv med kun en sikle, Universalsiklen, men har senere erfart at det er like så godt å hive seg til å kjøpe alle tre siklene med en gang. Dette fordi;
  • PLUS- siklen er mere effektiv for førstegangsprepp. Her snakker vi om 5-6min pr ski vs. 15-20min pr ski med Universalsiklen. Man får også bruk for PLUS-siklen utover i sesongen når det blir mildere og mere fuktighet i snøen.

  • Universal- siklen: er den man bruker mest på tørt føre fra +2/-8 (ca). Denne vil man oppleve at man "bruker opp" dersom man bruker metoden gjennomgående til trening og konkurranser. Eggen vil bli sløvere og man vil føle behov for å kjøpe en ny etter 1-2 sesonger. Ps: Siklen kan ikke slipes/ kvesses, slik at man må kjøpe ny sikle.

  • COLD- siklen; denne bruker man forholdsvis mindre en de to andre siklene, fra -8 og kaldere, slik at denne vil man oppleve å ha lenge. Men den er virkelig å anbefale når det blir ned mot 8-10 minus eller kaldere. Da er det viktig å ha en fin-fin struktur som bevarer sålens smøreegenskaper når det er kaldt og tørt = lite vannfilm å gli på.

Min er faring er at COLD- og PLUS siklen varer i mange sesonger, da man bruker dem mindre- men de er likevel viktige å ha. COLD siklen er den som brukes minst, mens PLUS brukes for førstegangs sikling, så avhengig om man bruker den på mange par ski så vil den ha noe kortere levetid (2-3 sesonger) før man vil oppleve at man må erstatte denne. Universalsiklen må kjøpes ny i løpet av 1-2 sesonger, avhengig av hvor mye man bruker den. Jeg prepper 10-12 par ski for trening og konkurranser gjennom hele sesongen og opplever at Cold siklen som jeg kjøpte for 3 sesonger siden fortsatt er helt OK, mens jeg har supplert med Universal siklen (hverdags- siklen) og Plus siklen (første gangs sikling + bruk på mildere fører). 

OPPSUMMERT: Du kan komme godt i gang med metoden ved å kjøpe kun Universalsiklen- men jeg anbefaler å kjøpe settet med 3 sikler!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar